Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ

του Δικηγόρου Ευστάθιου Ε. Κορωνάκη
Η ασυνέπεια της Ελληνικής Πολιτείας επιβεβαιώθηκε και πάλι, διαψεύδοντας και τις λίγες ελπίδες που υπήρχαν, ότι έστω και την τελευταία στιγμή, αναλογιζόμενοι οι “υπεύθυνοι” την κρισιμότητα των καιρών, θα αποφάσιζαν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δείξουν τόσο στο εσωτερικό, όσο και στους εταίρους – δανειστές μας, ότι όταν λαμβάνουν αποφάσεις αυτές είναι προϊόν ώριμης σκέψης και σοβαρής μελέτης των θεμάτων.
Η απογοήτευση αυτή τη φορά ήρθε από το πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών κου Σαχινίδη. Συγκεκριμένα την 18-4-2012 και ύστερα από καθυστέρηση τεσσάρων (4) τουλάχιστον μηνών από της υποβολής σχετικών ερωτημάτων, εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο της νομοθεσίας για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων.
Όπως είναι αυτονόητο,μία εγκύκλιος (η οποία απευθύνεται σε διοικητικές υπηρεσίες) δίνει μία κατεύθυνση για τον τρόπο εφαρμογής ενός νόμου, διατάγματος ή υπουργικής απόφασης. Δηλαδή η εγκύκλιος σε καμία περίπτωση δεν θεσπίζει ή τροποποιεί το νομικό πλαίσιο, απλώς το ερμηνεύει.
Ενώ λοιπόν εκδόθηκε η εγκύκλιος αυτή την 18-4-2012, η οποία έδινε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που είχαν υποβληθεί, δηλαδή και για τα τεχνικά-ψυχαγωγικά και για τα τυχερά παίγνια, ξαφνικά την 27-4-2012 εκδόθηκε μία νέα εγκύκλιος με πανομοιότυπο περιεχόμενο, από την οποία όμως έχουν παραλειφθεί οι τρεις σελίδες που αναφέρονται στα τυχερά παίγνια.
Τι μεσολάβησε άραγε και εκδηλώθηκε αυτή η πρωτοφανής παλινωδία του κου Υπουργού Οικονομικών;
Φυσικά οι αντιδράσεις εκ μέρους του Ο.Π.Α.Π. και οι απειλές των πρακτόρων του, οι οποίοι ευθέως απείλησαν ότι θα κάνουν προεκλογικά εκστρατεία σε βάρος του Π.Α.Σ.Ο.Κ. και προσωπικά κατά του κου Σαχινίδη.
Και όλα αυτά συνέβησαν όταν την προηγούμενη μόλις ημέρα ο κος Υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στον πρόεδρο του Ο.Π.Α.Π. επιχειρηματολογούσε για ποιο λόγο ήταν νομικά επιβεβλημένη η έκδοση της από 18-4-2012 εγκυκλίου.
Ο προβληματισμός μου γίνεται εντονότερος, αν αναλογισθεί κανείς ότι με την ενέργειά του αυτή ο κος Υπουργός δεν επέφερε κανένα νομικό αποτέλεσμα. Και τούτο διότι δεν εκδόθηκε μία νέα εγκύκλιος που ερμηνεύει διαφορετικά κάποιο νομικό ζήτημα. Απλώς αφαιρέθηκαν κάποιες παράγραφοι που αφορούσαν τα τυχερά παίγνια.
Συνεπώς μετά την ανάκληση της αρχικής εγκυκλίου ισχύει ο Ν.4002/2011, όπως τροποποιήθηκε με το Ν.4038/2012, και η υπουργική απόφαση ΠΟΛ. 1248/13-12-2011.
Σύμφωνα με τις νομικές αυτές διατάξεις, οι είκοσι τέσσερις (24) αλλοδαπές εταιρείες που έχουν υπαχθεί στη μεταβατική διάταξη της παρ. 12 του άρθρου 50 του Ν.4002/2011 μπορούν χωρίς κανένα περιορισμό να παρέχουν στην Ελλάδα υπηρεσίες στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, καθώς επίσης και να προβαίνουν σε εμπορική επικοινωνία και διαφήμιση, χωρίς τους περιορισμούς που έθετε η ανακληθείσα εγκύκλιος, όσον αφορά τα ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΦΕ.
Οι προαναφερθείσες διατάξεις είναι τόσο σαφείς, που δεν επιδέχονται καμία διαφορετική ερμηνεία.
Όσοι επιδιώκουν το αντίθετο απλώς εκτίθενται και απογοητεύουν όσους πίστεψαν ότι η θέσπιση κανόνων υπό την πίεση των συντεχνιών έχει παρέλθει.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο κος Υπουργός Οικονομικών, υπό την πίεση της προεκλογικής περιόδου, προέβη σ΄αυτήν την ενέργεια, γνωρίζοντας ότι αυτή ούτως ή άλλως δεν έχει καμία νομική συνέπεια.-
*ο Ευστάθιος Π. Κορωνάκης είναι δικηγόρος και ασχολείται αποκλειστικά με θέματα παιγνίων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου